Slaap is universeel: iedereen slaapt. Sommige al wat beter dan anderen, maar zonder slaap zouden we niet kunnen overleven. Het is één van onze basisbehoeften, net zoals voeding. Vreemd genoeg weten we nog steeds niet waarom ons lichaam slaap nodig heeft. We weten alleen dat een tekort aan slaap nefast is voor allerlei processen die aangestuurd worden door onze hersenen.
“Ik slaap dit weekend wel bij”
Meerdere korte nachten door de week die je probeert te compenseren met lang uitslapen in het weekend? Helaas, dit is te mooi om waar te zijn. Uit onderzoek blijkt dat we meerdere goede nachten nodig hebben om van één kort nachtje te herstellen. Het duurt een paar dagen voor onze reactiesnelheid en ons concentratievermogen weer op peil zijn. Zorg dus ook door de week voor voldoende slaap, hoe moeilijk het soms ook is. Je lichaam, maar ook je geest zullen je dankbaar zijn.
“Een glaasje wijn is een goed nachtmutsje”
Alcohol helpt ons om beter en sneller in te slapen, maar je slaap is een stuk onrustiger en je riskeert vaker wakker te worden. Dat komt doordat je lichaam hard werkt om de afvalstoffen af te breken. Het spreekt dan ook voor zich dat méér alcohol voor méér afbraakwerk zorgt en dus ook voor méér wakker worden.
“In een warme kamer slaap je beter”
Onze lichaamstemperatuur daalt wanneer we slapen. Als je in een warme kamer slaapt, kan dit het natuurlijke proces van ons lichaam tijdens de slaap beïnvloeden en worden we soms vaker wakker. Doorgaans is slapen in een frissere kamer dus beter voor onze slaap. Bevriezen hoeft natuurlijk ook niet: de ideale slaapkamertemperatuur zou rond de 18 graden zijn.
“Als je niet kan inslapen, blijf je best in bed liggen”
Het tegenovergestelde is waar: als je niet kan inslapen kan je beter even opstaan en iets rustigs doen. Vermijd daarbij je gsm of andere schermen, want deze zorgen net voor te veel prikkels. Waarom raden experts aan om even op te staan in plaats van te blijven liggen? Het antwoord vind je in de leerpsychologie: je bed moet gelinkt zijn aan slapen. Als je te lang wakker ligt in bed, ga je je bed onbewust koppelen aan gefrustreerd wakker liggen waardoor je nog moeilijker in slaap komt en een verkeerd patroon in stand houdt.
Slaaphygiëne
Hoe goed je wel of niet slaapt kan je niet rechtstreeks beïnvloeden, maar een goede slaaphygiëne verhoogt de kans op een betere slaap. Met slaaphygiëne bedoelt men alle gewoontes, handelingen en routines die verbonden zijn aan jouw slaappatroon en die heb je natuurlijk wél zelf in de hand. Je kan alvast aan de slag met bovenstaande info, maar als je je slaaphygiëne nog beter wil opvolgen kan je gebruik maken van deze slaaphygiëne checklist.
Boekentip: “Slaap” van Matthew Walker